Ancheta privind recunoașterea rezultatelor învățării în mobilități transnaționale |
There are no translations available. Incepand din anul 2012 Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale cooordoneaza Echipa Nationala de experti ECVET. Scopul formarii acestei echipe a fost acela de a contribui la reforma in educatie si formare profesionala prin:
Rolul echipei ECVET este acela de a sprijini:
Echipa Nationala de experti ECVET a derulat si deruleaza o paleta larga de activitati precum: promovarea ECVET, sesiuni de formare privind implementarea ECVET atat in proiecte de mobilitate cu scop de formare profesionala in cadrul programelor Invatare pe tot parcursul vietii (LLP) si Erasmus+, cat si in context de invatare si formare la nivel national, activitati menite sa sprijine decidentii de politici in domeniul educatiei si formarii profesionale din Romania. In ultima categorie de activitati se incadreaza o ancheta pe baza de chestionar efectuata pentru a identifica aspectele pozitive in derularea mobilitatilor transnationale cu scop de formare profesionala finantate in cadrul Învățării pe tot pracursul vieții / Lifelong Learning (LLP) si barierele/obstacolele intampinate de beneficiarii acestor mobilitati in recunoasterea si transferul rezultatelor invatarii obtinute in mobilitate. La chestionar au raspuns 1683 persoane, cele mai multe fiind beneficiare de cursuri Comenius, asa cum se poate vedea in diagrama urmatoare:
Cei mai multi dintre respondenti au beneficiat de mobilitati cu durata de una sau doua saptamani: In vederea asigurarii calitatii mobilitatilor cu scop de formare/invatare, doar in 63% dintre cazuri au fost semnate anterior mobilitatii Acorduri de formare/invatare si doar in 7,7% dintre cazuri a fost semnat un Memorandum de intelegere: Chiar daca pentru 75% dintre respondenti a fost negociat anterior mobilitatii continutul programului de formare, numai pentru 48,8% dintre acestia au fost stabiliite anterior modalitatile de evaluare a rezultatelor invatarii si pentru 54,4% modalitatile de certificare a rezultatelor invatarii. Anterior mobilitatii doar 55,6% dintre respondenti au cunoscut atat conditiile de validare cat si pe cele de recunoastere iin context national a rezultatelor invatarii. Pentru 83,4% dintre respondenti, activitatile derulate in timpul mobilitatii au respectat programul de formare stabilit anterior si doar pentru 1% programul stabilit anterior nu a fost respectat. La sfarsitul programului de formare din mobilitate, pentru 94,1% dintre respondenti au fost evaluate rezulltatele invatarii. Doar 71% dintre responndenti declara ca au primit certificat de Mobilitate Europass, iar 75,7% declara ca au primit certificat de participare. Rezultatele anchetei pe baza de chestionar au permis expertilor nationali ECVET sa identifice ariile de imbunatatire pentru activitatea pe care o desfasoara si au determinat atat cresterea numarului de activitati de informare si promovare a ECVET cat si colaborarea cu MECS in vederea simplificarii metodologiei de recunoastere si transfer al rezultatelor invatarii obtinute de catre profesorii participanti la mobilitati transnationale cu scop de invatare. |